Printerprobleem in Windows 11? Zo los je het op

Printerprobleem in Windows 11? Zo los je het op

Veel printers blijken niet meer (correct) te werken na de overstap van Windows 10 naar Windows 11. Over het algemeen kan het bijwerken van de drivers (stuurprogramma’s) het euvel verhelpen. Het kan ook helpen om de printer op een andere manier aan te sluiten.

Stap in ieder geval niet te snel over op Windows 11. Windows 10 gaat nog wel een tijdje mee en zijn opvolger zou eerst nog een paar kinderziektes moeten verhelpen. Heb je uit ongeduld toch Windows 11 geïnstalleerd en werkt niet alles zoals verwacht, dan kun je ook altijd terugkeren naar Windows 10.

Wat is het probleem?
Sinds de release van Windows 11 in het najaar van 2021 zijn er veel printerproblemen gemeld. Meestal gaat het om printers die met een USB-kabel zijn verbonden. Gebruikers ervaren problemen met het afdrukken, de scanner die niet goed werkt of het apparaat dat niet wordt herkend. En geen enkel groot merk (Brother, Canon, Epson, HP) lijkt hieraan te ontkomen.

Wat kun je doen?
Controleer of de computer de printer herkent
Klik op Zoeken en typ “printer”, klik dan op Printers en Scanners
Controleer of je toestel in de lijst staat. Zo niet, klik dan op Voeg een apparaat toe.
Als Windows zegt “drivers niet beschikbaar” of een ander probleem, volg dan de onderstaande stappen.
NB: Het lijkt erop dat de USB-aansluiting in veel gevallen problemen oplevert. Gebruik daarom een netwerkkabel of wifiverbinding wanneer je het apparaat met je computer verbindt.
Werk Windows 11 bij
Ga naar Starten > Instellingen > Windows Update en controleer of je besturingssysteem up-to-date is. Microsoft is zich bewust van de problemen en blijft zijn besturingssysteem verbeteren.

Wend je tot de fabrikant
Ook de printerfabrikanten zijn zich bewust van de problemen en passen hun software aan. Als de vorige stappen niet hebben gewerkt, doe dan het volgende:

Open een zoekmachine in je browser en typ de naam van je printer gevolgd door “drivers”. Je zou een directe link naar de officiële ondersteuningspagina moeten vinden. Zo niet, probeer het dan via volgende links: Brother, Canon, Epson, HP
Download de nieuwste stuurprogramma’s voor je printer op de officiële webpagina. De website kan je besturingssysteem detecteren om je het meest geschikte stuurprogramma voor te stellen. Het is mogelijk dat de website stuurprogramma’s voor Windows 10 aanbiedt, die toch heel goed werken onder Windows 11, zoals we hebben kunnen testen met een oude Canon-printer.
Dubbelklik op het (de) gedownloade bestand(en) en volg de stappen om de drivers te installeren.
Ga terug naar Printers en Scanners om te controleren of het apparaat nu wordt herkend. Als je een multifunctionele printer hebt waarbij de printer wordt herkend, maar de scanner niet, dan klik je op Apparaat toevoegen. Verwijder vervolgens alle eventuele dubbele en niet-herkende apparaten.

Keer terug naar Windows 10

Als niets werkt, zijn er nog andere manieren om te proberen om je printer te blijven gebruiken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te printen vanaf een app op je smartphone of, voor meer ervaren gebruikers, om ‘Windows Subsystem for Linux’ te gebruiken.

Een andere optie is om terug te keren naar Windows 10. Maar let op: je hebt meestal 10 dagen vanaf de datum van de upgrade om te downgraden.

Maak eerst een back-up van je persoonlijke bestanden en sluit je laptop aan op het lichtnet.
Klik op en zoek naar “Downgraden naar Windows 10”.
In het venster dat verschijnt, klik je op Downgrade en volg je de stappen.
Hopelijk worden deze probleem in de (nabije) toekomst opgelost en kan je dan weer overschakelen op Windows 11 …

Bron: https://www.test-aankoop.be/hightech/printers/nieuws/printers-windows-11