Windows 10 stopt met updates

Microsoft gaat per december de ondersteuning voor Windows 10 21H1 beëindigen.

Microsoft stopt met de ondersteuning en updates voor Windows 10 21H1.

De ondersteuning voor Windows 10, versie 21H1, stopt per 13 december 2022. Wat houdt dit precies in? heeft mijn Windows software nu een update nodig?

In een blogpost kondigde Microsoft het einde van de ondersteuning aan. Concreet gaat het om Windows 10 versie 21H1, uitgebracht afgelopen mei. Gebruikers van deze versie van Windows ontvangen de laatste update op 13 december. Daarna zijn er geen beveiligingsupdates meer voor Windows 10 21H1, of je nu een Home-, Pro-, Education- of Enterprise-licentie hebt.

Windows 10 stopt met updates

Hoe kan ik zien welke Windows versie ik heb?

Via Windows instellingen kan je controleren welke versie van het Windows besturingssysteem op jouw computer draait.

  •  Open startmenu en klik op “instellingen”
  •  Klik op “systeem” en vervolgens op “info”
  •  Het venster dat dan verschijnt kan je de editienummer van het versienummer weergeven
  • Als “21H1” naast het versienummer verschijnt, is het tijd om te upgraden.

UPDATE naar een Windows 10 22H2 of naar Windows 11?

Je hoeft voor een Windows 21H1 niet een update te laten uitvoeren voor Windows 11 als je dat niet wilt, er is immers ook de Windows 10 21H2-versie die op 21 november uitkwam en de 22H2-versie van dit jaar. Toch zal Microsoft het liefst hebben dat gebruikers meteen de overstap naar Windows 11 maken. Opmerkelijk is wel dat de adoptiegraad van de nieuwste versie ook na een jaar bijzonder laag blijft; slechts 2,6 procent van alle Windows-gebruikers zit op Windows 11. Het knelpunt blijft het hoge aantal zakelijke computers die niet voldoen aan de hardware vereisten om te kunnen upgraden.

Je kunt de update zelf uitvoeren, maar zorg ervoor dat je een volledige back-up hebt gemaakt. Zit je in een Microsoft 365 omgeving, dan is een back-up niet nodig maar ervaring heeft ons geleerd dat er onbewust vaak veel data en gegevens lokaal worden opgeslagen. Beter voorkomen dan genezen dus mocht je toch nog vragen hebben over uw versie van Windows of welke update u nu moet uitvoeren? (Windows 10 22H2 of Windows 11), raden we aan om contact op te nemen met ons ondersteuningsteam.

Let op: Gegevens en data zijn natuurlijk cruciaal voor uw bedrijf. Als je zeker weet dat al je gegevens en bestanden alleen in de Office 365 omgeving staan, en niets op je lokale harde schijf,  heb je in principe geen back-up nodig. We willen er nogmaals op wijzen dat Microsoft 365 een Cloudomgeving is en dus geen back-up!

Lees meer informatie over een Backup systeem voor Microsoft 365.