Bescherm uw bedrijf tegen gegevensverlies

Top 5 redenen waarom kleine bedrijven gegevens verliezen

Gegevensverlies is een serieus probleem voor alle bedrijven die elk type computersysteem gebruiken, en weinig bedrijven voldoen niet. Zakelijke gegevens zijn voor bedrijven wat benzine is voor een auto, ze kunnen niet zonder rijden. Gegevensverlies is een groot probleem waarmee bedrijven van elke omvang worden geconfronteerd, met verlies van tijd, geld en belangrijke bestanden tot gevolg. Veel van deze informatie is van cruciaal belang om het bedrijf soepel te laten draaien, en aangezien het vaak onvervangbaar is, kan het verlies ervan leiden tot een ernstige vertraging of zelfs een volledige stopzetting van het bedrijf. Dat is een flinke prijs, want het is waarschijnlijk veel goedkoper om je gegevens te beschermen. Enkele van de meest kwetsbare bedrijven zijn die in de financiële sector.
Bank- en financiële diensten hebben veel zeer gevoelige informatie, zoals creditcardnummers, Burgerservicenummers, geboortedata, adressen en telefoonnummers. Gevoelige gegevens kunnen in een oogwenk verloren gaan door cyberaanvallen en onvermijdelijke natuurrampen.
Voor kleine financiële bedrijven moeten bedrijfseigenaren weten hoe ze datalekken kunnen voorkomen en hoe ze opzettelijk gegevensverlies en onbedoelde verwijdering kunnen voorkomen.
Hier leren we over de vijf meest voorkomende oorzaken van gegevensverlies, evenals enkele tips over gegevensbescherming en hoe u verloren gegevens kunt herstellen om uw bedrijf soepel te laten draaien.

 

1. Cyberaanvallen met ransomware of malware

Hackers die computervirussen en malware gebruiken, kunnen ongeoorloofde toegang krijgen tot uw computersysteem om belangrijke gegevens te stelen en te verwijderen. Met voldoende toegang kunnen ze zelfs hele servers en netwerksystemen beschadigen. In de afgelopen jaren zijn cyberbeveiligingsbedreigingen een veelvoorkomend probleem geworden waarmee financiële instellingen worden geconfronteerd. Uit onderzoek blijkt dat tot 75% van de datalekken wordt veroorzaakt door hacking en malware. De noodzaak van uitgebreide cyberbeveiligingsmaatregelen is nu van cruciaal belang. Financiële diensten scoorden vrij laag op het aantal datalekken waarmee ze te maken kunnen krijgen: 7% van alle datalekken in 2019. Dit in vergelijking met 42% voor bedrijven en 36% voor bedrijven in de gezondheidszorg. Deze schijnbaar lage 7% van de inbreuken resulteerde echter in het verlies van 62% van alle records. Volgens Anarug Kahol, CTO van Bitglass: “Hackers en malware lopen voorop in de financiële dienstverlening en de kosten die gepaard gaan met inbreuken nemen toe.” De kosten per inbreuk in financiële diensten (die meer dan 100 miljoen mensen treffen) zijn ook gestegen, op de tweede plaats na inbreuken in de gezondheidszorg.

Een van de meest voorkomende manieren waarop hackers toegang krijgen tot uw computer, is via malware die is verborgen in e-mailbijlagen, vaak verzonden vanaf niet-officiële adressen. Onbedoelde ontvangers openen bijlagen die malware downloaden of uitvoeren op het apparaat.
Deze e-mailzwendel promoot ook valse software die gratis online kan worden gedownload, vaak vermomd als antivirussoftware.
Andere minder bekende methoden zijn onder meer het kapen van advertenties die invasieve code naar legitieme websites sturen. Cybercriminelen doen dit door advertenties te kopen en ze vervolgens te saboteren, of door advertentieservers of advertentieaccounts te kapen. Als uw server niet over adequate beveiligingsmaatregelen en firewalls beschikt, loopt uw ​​computer gevaar. Eenvoudige gedeelde wachtwoorden kunnen ook een bedreiging vormen voor het computernetwerk van uw organisatie. Zodra hackers toegang krijgen tot uw computer, kunnen ze gebruikersnamen en wachtwoorden vastleggen die op het toetsenbord zijn getypt. Het meest risicovolle voor een bedrijf is dat hackers kwaadaardige malware via bedrijfse-mail kunnen sturen zodra ze toegang krijgen tot de computer van een werknemer. Dit betekent dat al uw medewerkers het slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige e-mails omdat ze denken dat ze e-mails van collega’s openen. Malware vormt ook een aanzienlijke bedreiging voor financiële instellingen omdat het verkeer via uw netwerk kan repliceren, inclusief persoonlijke en

 

Voorkomen van malware datalekken

Het ontwikkelen van goede gegevensbescherming tegen malware-aanvallen kan erg frustrerend zijn, omdat u te maken heeft met steeds veranderende bedreigingen. Hackers creëren altijd nieuwe manieren om uw systeem binnen te dringen en te voorkomen dat ze worden geblokkeerd door uw antivirussoftware.

 

Hier zijn enkele van de meest elementaire manieren om uw computer te beschermen tegen antivirussoftware.

Installeer en update antivirussoftware.
Gebruik een bijgewerkte firewall.
Gebruik complexe wachtwoorden voor alle medewerkers.
Update uw besturingssysteem, applicaties en browser regelmatig.
Instrueer alle medewerkers om nooit spam te openen.
Schakel de computer uit wanneer u deze voor een langere tijd niet gebruikt.
Bescherm uw netwerk met veilige, versleutelde installaties.
Gebruik tweefactorauthenticatie bij online toegang tot gegevens.
Versleutel uw harde schijven, USB-apparaten en netwerkverkeer. Gegevensverlies voorkomen hoeft niet stressvol te zijn. Door een deskundig cyberbeveiligingsbedrijf in te huren, kunt u uw bedrijf veilig houden. U kunt bijvoorbeeld antivirussoftware krijgen die dagelijks automatisch wordt bijgewerkt. De software moet in staat zijn tekenen van malware te detecteren en te verwijderen, uw webapplicaties te beheren en een hackerbestendige websitebeveiliging te bieden.

 

2. Hardware storing

Studies tonen aan dat 35% van het gegevensverlies wordt veroorzaakt door hardwarestoringen of –storingen, meestal wanneer de harde schijf van een computer crasht. Dit is het hoogste percentage, gevolgd door menselijke en softwarefouten.
Na verloop van tijd verslijten computers, net als elke andere machine, en harde schijven werken uiteindelijk niet meer.
Deze crashes worden veroorzaakt door mechanische problemen zoals oververhitting (60%) en fysieke schade door stoten of vallen (40%).
Gemorste vloeistof kan ook de harde schijf beschadigen en mogelijk kortsluiting in de computer veroorzaken.

 

Pas op voor deze tekenen dat uw harde schijf mogelijk defect raakt:

Harde schijf crasht vaak
Aanhoudende lage verwerkingssnelheid
Computer loopt vaak vast
klikken of wrijven
Uw computer is ongewoon heet
Opstartprobleem met harde schijf
Het bestand kan niet normaal worden geopend
Als u een van deze symptomen opmerkt, moet u snel handelen, anders loopt u het risico waardevolle gegevens te verliezen door een hardware crash.

 

Hoe u uw harde schijf kunt beschermen

Om hardware storingen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat iedereen met toegang tot uw apparaat de computer op de juiste manier kan gebruiken en dat het apparaat uit de buurt van overmatig stof wordt gehouden.
Door regelmatig een back-up van uw harde schijf te maken naar een externe harde schijf of cloudopslagdienst, heeft u in geval van een crisis toch toegang tot verloren bestanden.

 

3. Menselijke fout

Mensen zijn vatbaar voor fouten en medewerkers op alle niveaus kunnen fouten maken. Wanneer een bedrijf echter gegevens verliest, kunnen sommige fouten ernstige gevolgen hebben voor het bedrijf.
Bestanden die nodig zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering kunnen per ongeluk worden verwijderd of overschreven.
Volgens een onderzoek van Netwrix uit 2018 zijn werknemers (vooral IT-leden en middenkader) verantwoordelijk voor 50% van het gegevensverlies.
Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren waarop menselijke fouten kunnen leiden tot een gebrek aan goede cyberbeveiliging:
Medewerkers die de standaard back-upprocedures voor documenten niet volgen.
Onjuiste onderhoudsprocedures, zoals het niet installeren van patches of het niet updaten van beveiliging gerelateerde pakketten
Soms betekent een gestolen laptop dat uw gevoelige gegevens in verkeerde handen kunnen zijn. Het komt zo vaak voor dat uit onderzoeken blijkt dat er elke 53 seconden een laptop wordt gestolen, dus houd al je computers veilig.

 

Minimaliseer het risico op menselijke fouten

De enige manier om dit risico te verkleinen, is door goede training te geven om ervoor te zorgen dat alle werknemers begrijpen hoe ze gegevensback-ups moeten gebruiken. Ze moeten weten of er een automatisch gegevensback-upsysteem is en hoe ze handmatig een back-up van documenten kunnen maken.
Een andere manier om ervoor te zorgen dat bestanden niet per ongeluk worden verwijderd als gevolg van menselijke fouten, is door de workflow te automatiseren en software voor bestandsherstel te gebruiken. Deze tools scannen uw computer om verloren gegevens te identificeren en te herstellen.
U moet ook de toegang van werknemers tot gevoelige gegevens controleren als een aanvullende maatregel om onbedoeld of opzettelijk gegevensverlies te voorkomen.

 

4. Natuurramp of noodgeval

Natuurrampen zoals branden, overstromingen en zelfs orkanen en tornado’s kunnen computers vernietigen en onherstelbare schade toebrengen aan uw bedrijf. Dit lijkt een onwaarschijnlijke gebeurtenis, maar vooral vanwege de klimaatverandering moeten bedrijven voorbereid zijn.
Ongeveer 40% en 60% van de kleine bedrijven heropenen niet na een natuurramp, en maar liefst 90% mislukt als ze niet binnen vijf dagen heropenen.
Naast calamiteiten kunnen calamiteiten leiden tot stroomuitval en stroompieken.
Wat de oorzaak ook is, een stroomstoot door een stroomstoring kan interne componenten beschadigen en ervoor zorgen dat u gegevens kwijtraakt.
Als uw server informatie aan het overdragen is en plotseling de stroom verliest, is er een kleine fout op de schijf. Deze defecten stapelen zich op en kunnen crashes veroorzaken en uw apparaat beschadigen. Evenzo, als een server of datacenter uitvalt vanwege een stroomstoring, zijn de back-upbestanden mogelijk niet toegankelijk.

 

Voorkom gegevensverlies door natuurrampen en noodsituaties

Voordat er gegevensverlies optreedt als gevolg van een natuurramp, moet u ervoor zorgen dat u een back-up van uw gegevens maakt naar een cloudopslagservice om hiermee om te gaan.
On-site infrastructuur vereist dat servers zich op veilige locaties bevinden en zijn uitgerust met de nieuwste overstromings- en brandbeveiligingsmaatregelen.
Zelfs een eenvoudige overstromingssensor of brandalarm kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van gegevensverlies.
Als stroomuitval vaak voorkomt in uw regio, kunt u de kosten van uitvaltijd verlagen door back-upgeneratoren en overspanningsbeveiligingen op uw eigendom te installeren.
Dit is vooral van belang voor financiële diensten die goed toegankelijk moeten zijn voor klanten. U moet een noodherstelplan implementeren, anders loopt u het risico maandenlang stilgelegd te worden en omzet te verliezen. Door dagelijks automatische testback-ups uit te voeren, is het belangrijk dat uw informatie voortdurend wordt bijgewerkt, vaak zonder voorafgaande kennisgeving van calamiteiten. Zelfs bij een onvermijdelijke ramp kan het verminderen van het risico op gegevensverlies uw bedrijf zo snel mogelijk weer up-and-running krijgen. Het Triada Network Recovery System is de beste manier om ervoor te zorgen dat er in geval van nood geen gegevens verloren gaan.

 

5. Softwarefout

Een van de meest voorkomende en vermijdbare oorzaken van gegevensverlies is onjuist afsluiten. Het abrupt afsluiten van de computer zonder de juiste procedure te volgen, kan het herstarten van de besturingssoftware beïnvloeden.
U of een medewerker kan bijvoorbeeld via een netwerkkabel met een ander systeem communiceren of zelfs bestanden overdragen. Als de verzendende computer plotseling wordt afgesloten, kan de ontvangende computer de overdracht niet voltooien. Zelfs als het onvolledig is, zal het automatisch proberen de gaten op te vullen en te ontvangen.
Dit kan uw bestaande gegevens beschadigen, uw voortgang verwijderen en ervoor zorgen dat u gegevens verliest als het beschadigde bestand onbruikbaar wordt. Sommige gegevens zullen onvermijdelijk verloren gaan en u zult tijd en geld moeten besteden aan het herstellen ervan.

 

Softwarecorruptie voorkomen

Gelukkig zijn de meeste factoren die tot bestandscorruptie leiden, te voorkomen. Werknemers moeten worden getraind in het correct afsluiten van processen en moeten worden aangemoedigd om eerst alle actieve programma’s af te sluiten. Ze moeten er ook voor zorgen dat de diagnostiek de lopende softwareprocessen niet onderbreekt.
Het bieden van een betrouwbaar back-upsysteem is de beste manier gebleken om alle originele gegevens van uw bedrijf te beschermen. Gegevensherstel is mogelijk niet mogelijk zonder de juiste faciliteiten voor gegevensopslag.

Bescherm uw financiële bedrijf tegen gegevensverlies.

Bij het zoeken naar manieren om uw bedrijf te beschermen tegen gegevensverlies, hebben we overal één activiteit genoemd: gegevensback-up. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk back-ups zijn, maar als we naar het grote geheel kijken, zijn back-ups nutteloos zonder de mogelijkheid om ze te herstellen.
Met de komst van betaalbare, schaalbare cloudservices is het maken van back-ups en herstellen van verloren gegevens nog nooit zo eenvoudig geweest.
Door uw bedrijf virtuele desktops te geven waartoe u overal toegang heeft, heeft u nooit dure servers nodig die extra kantoorruimte en IT-ondersteuning nodig hebben.
Sterker nog, met 24/7 uptime en beveiligde toegang, kunnen jij en je medewerkers altijd en overal op afstand werken!