HP blokkeert printers bij gebruik inktpatronen van een derde partij: Gebruikers gedwongen tot originele HP-inkt

HP heeft onlangs nieuwe maatregelen geïmplementeerd om naar eigen zeggen de veiligheid van gebruikers van hun printers verder te beschermen. Na een recente automatische firmware-update werken talloze printers simpelweg niet meer als de inktpatronen niet door HP zijn goedgekeurd. Volgens het bedrijf kan deze beperking in sommige gevallen worden omzeild via de printerinstellingen.

De firmware-update volgt op de invoering van een nieuwe gebruikersovereenkomst, waarin wordt uitgelegd dat de integriteit van HP-printersystemen in gevaar komt door het gebruik van inktpatronen van derden. Een van de belangrijkste redenen die nu wordt genoemd, is dat chips en andere elektronische componenten die de patronen aansturen, kwetsbaar zijn voor malware-aanvallen. Daarnaast benadrukt HP dat het ook een kwestie van intellectueel eigendom betreft.

Voorheen ontvingen gebruikers vaak meldingen in de software over het gebruik van niet-goedgekeurde inktpatronen, maar nu weigert de printer simpelweg dienst. Deze drastische stap in de voortdurende strijd tussen het bedrijf en consumenten heeft geleid tot een golf van ontevredenheid op sociale media, aangezien consumenten graag goedkopere inkt gebruiken om te printen. In het verleden zijn er al verschillende rechtszaken geweest tussen beide partijen over het gebruik van niet-originele inktpatronen, met wisselende resultaten.

HP heeft echter laten weten dat gebruikers nog steeds de blokkering kunnen uitschakelen via de printerinstellingen. Het is echter afhankelijk van het printermodel en het is niet duidelijk welke modellen deze optie wel en niet bieden. Het lijkt erop dat gebruikers steeds vaker genoodzaakt zullen zijn om originele en daardoor duurdere inktpatronen van HP zelf te gebruiken.