Office 365 nep-email phishing

Office 365 nep-email phishing

De laatste tijd circuleren er weer valse e-mails over Microsoft. In de e-mail wordt u gevraagd op een link te klikken en vervolgens de rekening te betalen. Of uw wachtwoord verloopt vandaag. Reageer niet! Criminelen proberen gebruikers te misleiden met persoonlijke e-mailadressen of berichten van schijnbaar betrouwbare organisaties, maar in werkelijkheid proberen ze persoonlijke informatie te verkrijgen om deze te misbruiken.

Gezien de lange naam van de afzender en het uiterlijk van deze e-mail, is dit duidelijk phishing! De afzender komt bijvoorbeeld terecht op kantoorjanssens.be , maar het bericht lijkt van Microsoft te zijn. De tekststructuur van deze e-mail staat vol met links waarvan je denkt dat ze doorverwijzen naar Microsoft, maar in feite leiden de links naar een nepwebsite die erg op de echte lijkt. U moet dergelijke phishing-e-mails onmiddellijk op de Microsoft-forums melden en verwijderen.

 

Laat u niet misleiden door phishing e-mails

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing, hebben we 6 dingen op een rijtje gezet:

Controleer wie de afzender is

Het is belangrijk om eerst te controleren wie de e-mail heeft verzonden. Het is meestal al duidelijk dat als het adres niet klopt, de e-mail ook niet werkt. Zelfs als het e-mailadres er normaal uitziet, kan er een probleem zijn. Hackers kunnen uw eigen identiteit als vermomming gebruiken. Ze noemen het spoofing en het wordt vaak gebruikt in combinatie met phishing.

 

Klik nooit zomaar op een link

Phishing-e-mails bevatten vaak links die u doorverwijzen naar valse websites. Door met uw muis over de link te bewegen zonder erop te klikken, ziet u de url en de website waarop deze zich bevindt in de linkerbenedenhoek. Als deze url niet overeenkomt met een echte instantie, kunt u deze als nep beschouwen.

 

Controleer adressering en taalgebruik

Als de afzender u bekend voorkomt, controleer dan of de afzender u deze persoonlijk heeft gestuurd of dat er fouten in de tekst staan. Als het geen persoonlijke informatie is en de informatie er verdacht uitziet, kun je bijna aannemen dat het nep is.

 

Let op de inhoud van de e-mail

Autoriteiten zullen nooit vragen om direct persoonsgegevens mee te sturen. Is er ook een dreiging? Je moet niet ingrijpen. Dit is hoe criminelen je willen laten schrikken.

 

Nooit zomaar bijlagen downloaden

Net als bij links kunnen er virussen in de bestanden zitten. Download de bijlage dus niet zomaar als u deze niet vertrouwt. Weet u niet zeker of een geopende bijlage malware bevat? Controleer uw systeem met een virusscanner om verdere infectie van uw apparaat en netwerk te voorkomen en neem onmiddellijk contact met ons op.

 

Microsoft 365 ATP

Microsoft 365 ATP heeft een beveiligingssysteem als aanvulling op uw Outlook-inbox. Het maakt uw e-mail direct beter beveiligd tegen nieuwe en geavanceerde hackaanvallen. Het product ATP (Advanced Threat Protection) controleert e-mails en bijlagen op malware en spyware. Als ze malware of virussen bevatten, worden ze automatisch geblokkeerd.

Heeft u nog vragen?

Weet u niet zeker of een e-mail echt of nep is? Onze medewerkers kijken en reflecteren graag met u mee. Zij kunnen je een passend advies geven. Bel ons gerust op 03 233 89 08 of stuur ons een mail via help@2beit.be

Volg ons
Volg ons
Volg ons