wat is het verschil tussen een managed of unmaneged WiFi?
Stel u wilt graag uw netwerk uitbreiden, maar u heeft niet genoeg netwerkaansluitingen op uw router. Dan heeft u een switch nodig. Een switch dient namelijk als uitbreiding op uw bekabelde netwerk en varieert van 5 tot 48 poorten. Maar bij het kiezen van een apparaat ziet u vaak managed of unmanaged switch staan. In deze blog leggen wij uit wat het verschil is tussen deze twee switches.
Hoe werkt een switch?
Eerst is het goed om het basisidee van een switch te begrijpen. Een switch breidt niet alleen uw netwerkpoorten uit, maar zorgt er daarnaast voor dat verzonden datapakketten automatisch op de juiste plaats terecht komen. Omdat verzonden datapakketten alleen naar het juiste adres worden verstuurd, wordt uw netwerk minder belast. Het voordeel hiervan is dat er meer bandbreedte overblijft voor andere toepassingen.
Wat is een unmanaged switch?
Een unmanaged netwerk switch is als het ware een basisapparaat. U voorziet het apparaat van voeding, steekt de netwerkkabels in de unmanaged switch en het geheel is klaar voor gebruik. Het is niet mogelijk om functies als VLAN (Virtual LAN), Quality of Service of linkaggregatie* in te stellen. Het enige wat een unmanaged switch doet, is het uitbreiden van de netwerkpoorten in uw netwerk. Een enkel apparaat is wel in staat tot Quality of Service, maar dan wordt op hardwarematige wijze prioriteit gegeven aan een fysieke poort.
Wat is een managed switch?
Een managed switch is een apparaat met veel meer mogelijkheden dan een unmanaged switch. U kunt bijvoorbeeld de snelheid per poort bepalen, bepaalde poorten beveiligen of poorten een naam geven. Maar ook functies als VLAN, QoS en linkaggregatie kunt u zelf instellen en configureren. Kort gezegd, met een managed switch kunt u de switch volledig naar wens inrichten. U doet dit via een Command Line Interface (CLI), vaak via uw PC. In deze software stelt u de managed switch volledig naar wens in.
Managed of unmanaged switch, welke heb ik nodig?
Meer mogelijkheden met uw switch lijkt natuurlijk prettig, maar het is de vraag of u die mogelijkheden ook nodig heeft. Wanneer het alleen belangrijk is dat u meer netwerkpoorten binnen uw netwerk heeft, is een unmanaged switch voldoende. Wilt u echter de switch per poort kunnen configureren en prioriteiten toewijzen aan bepaalde toepassingen (bijvoorbeeld videobellen, streaming of internetten), dan is een managed switch een betere oplossing.
Uitleg begrippen
- VLAN = Met VLAN brengt u virtueel scheidingen aan in uw netwerk. Zonder extra hardware geeft u bijvoorbeeld een afdeling alleen toegang tot een bepaald deel van uw netwerk.
- Quality of Service = Met Quality of Service kunt u bandbreedte reserveren voor een bepaalde toepassing (bijvoorbeeld videobellen, internetten of streamen). U kunt prioriteit geven aan een toepassing, zodat deze toepassing nooit zal uitvallen.
- Linkaggregatie = Met linkaggregatie verbindt u meerdere poorten om samen tot een hogere doorvoersnelheid te komen dan via een enkele poort. Ook kunt u zorgen voor een lagere fouttolerantie met linkaggregatie.