Bijna de helft van alle bedrijven in Vlaanderen hebben al te maken gehad met cyberaanvallen. Bij tien procent van de bedrijven die werden aangevallen was zo’n aanval ook effectief succesvol

Steeds meer bedrijven in Vlaanderen worden getroffen door cyberaanvallen. In 2024 gaf bijna 1 op de 2 bedrijven aan slachtoffer te zijn geweest van een digitale aanval, dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Dat is een enorme stijging tegenover het jaar ervoor, toen 1 op de 10 bedrijven getroffen werd.

Volgens cyberveiligheidsexpert Patrick Hauspie ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk nog hoger, mogelijk rond de 70%. “Veel bedrijven schamen zich om toe te geven dat ze gehackt zijn”.

Een beperkt aantal van deze bedrijven werd succesvol getroffen door cyberaanvallen en krijgt te maken met ernstige gevolgen

Uit het rapport van het VLAIO blijkt dat een cyberaanval in 1 op de 10 gevallen ook succesvol was, wat betekent dat het bedrijf in kwestie effectief schade heeft opgelopen na een van deze aanvallen. Dat kan gaan om het platleggen van een webshop of zelfs tot het stelen van kritieke data.

Volgens  Vlaams minister van Innovatie en Digitalisering, Matthias Diependaele (N-VA), Betekent dit dat een deel van onze Vlaamse bedrijven onvoldoende bescherming heeft tegen digitale aanvallen. Hij geeft aan geschrokken te zijn van het hoge aantal.

“De digitalisering van de bedrijfswereld gaat uiteraard snel en we weten dat daar ook gevaren bij komen kijken. Maar dat het aantal getroffen bedrijven zo hoog ligt, is schrikwekkend en dat moeten we in de gaten houden.”

Bedrijven negeren vaak de gevaren van cyberaanvallen of denken dat het hen niet zal overkomen

De toename van deze aanvallen, komen volgens cyberveiligheidsexpert Patrick Hauspie,  door het gevolg van steeds meer ondernemers, die beslissen om hun bedrijf te gaan digitaliseren of die gebruik gaan maken van digital e diensten.

Sommigen maken die keuze echter te snel en te overhaast, zonder aandacht te besteden aan hun IT-beveiliging. Daardoor wordt het voor hackers natuurlijk gemakkelijker om in een bepaalt bedrijf binnen te dringen en toegang te krijgen tot belangrijke of gevoelige data.

Volgens Hauspie gebeuren ook heel wat aanvallen doordat hackers via het internet of sociale media aan een e-mailadres of telefoonnummer van de werknemers geraakten. Ook phishing is een manier die veel gebruikt wordt.

Vlaanderen helpt bedrijven om zich te beschermen tegen cyberaanvallen

De Vlaamse overheid biedt een verbetertraject aan om bedrijven minder kwetsbaar te maken voor cyberaanvallen. Dit verbetertraject kan je ook omschrijven als een begeleidingstraject waarbij experts uw bedrijf helpen om: de risico’s op een cyberaanval

in kaart te brengen, te bekijken waar de beveiliging niet sterk genoeg is. Daarna geven ze advies over hoe je dat kunt verbeteren.

Een professionele veiligheidscontrole laten uitvoeren kost vaak veel geld, dit wordt vaak door wat kleinere bedrijven afschrikt. Daarom biedt de overheid ondersteuning aan kmo’s die willen investeren in de veiligheid van hun IT-systeem.

 

Met een investering van ongeveer 5.000 euro kan een bedrijf zich al goed beschermen tegen cyberaanvallen

De Vlaamse overheid betaalt de helft van de kosten terug aan bedrijven die willen investeren in betere cyberveiligheid.

De prijs van zo’n traject ligt meestal tussen de 9.000 en 35.000 euro, en kan oplopen tot maximaal 60.000 euro. Voor kleine en middelgrote bedrijven (kmo’s) betekent dit dat ze maar de helft zelf hoeven te betalen.

De grote uitdaging ligt echter in het bewustmaken van de Vlaamse ondernemers van de gevaren die er echt zijn op digitaal vlak. Gelukkig zien we steeds meer bedrijven die gebruik maken van de nieuw aangeboden ondersteuning, wat een enorme positieve ontwikkeling is. Deze hulp zorgt er immers voor dat de digitale veiligheid van onze bedrijven aanzienlijk verbetert, waardoor de toename van deze cyberaanvallen alleen maar kunnen dalen.