Het cybervirus “WannaCry” en “WannaCrypt” heeft vorige week meer dan 200.000 computers besmet. Moet u in paniek slaan? Uiteraard niet. Ik som de juiste voorzorgen hieronder nog even op. Kijk dit goed na! Als u één van de onderstaande maatregelen nog niet hebt getroffen, mag je ons altijd mailen of bellen voor advies en overleg.

1. Beveiligingssoftware:
Een degelijk antivirusprogramma. Wij werken met Bitdefender online, een merk wat ook vorige week zijn kwaliteit heeft bewezen door de Wannacry cyberaanval perfect tegen te houden.

2. Backup:
Voorzie een “Realtime Backup” (USB backup is niet beschermt tegen dit virus). Indien u beschikt over onze Cloud-Backup kunnen wij altijd een kopie terug zetten mocht u toch geraakt zijn door het cybervirus. Ook natuurlijk belangrijk voor diefstal of een defecte harde schijf. Bij twijfel of de Cloud-Backup nog steeds synchroniseert, bel dan gelijk onze helpdesk! Zij zullen dit controleren.

3. Onderhoud en Updates:
Windows- en andere updates zijn heel belangrijk. Het Wannacry virus maakte misbruik van een bekend veiligheidslek, dat in een recente update al was gedicht. Wij adviseren onze klanten om een onderhouds-abonnement af te nemen, waardoor u zekerheid hebt over regelmatige controles en updates.

Bent u al helemaal voorzien? Heel goed, neem dan nog enkel onze goede raad aan: Gebruik je gezond verstand bij het open klikken van uw binnenkomende mails. Weet dat banken en officiële instanties nooit belangrijke gegevens opvragen via e-mail. Wees steeds op uw hoede wanneer u een bericht opent van een onbekende afzender. Bij de minste twijfel is het verstandig om eerst met ons contact op te nemen of met de leverancier of instantie van wie het bericht lijkt te zijn.

Wees er snel bij! Voorkomen is beter dan genezen.