Opgelet! Oplichters hebben Whatsapp ontdekt

De populaire berichtendienst Whatsapp wordt meer en meer gebruikt door oplichters die eropuit zijn om je persoonlijke gegevens te bemachtigen. “Mensen beseffen nog te weinig dat we niet alleen onze computer moeten beschermen maar ook onze smartphone”,

In Nederland werden een aantal gebruikers via Whatsapp benaderd door een vriend. Die stuurde een berichtje met een link naar een site waarop kortingen werden aangeboden. Alleen kwam dat bericht niet van een echte vriend maar van iemand die zich uitgaf voor hun vriend. Na het invullen van je persoonlijke gegevens kom je immers terecht op een nepsite en wordt er malware geïnstalleerd op je telefoon.

Check dus eerst bij je “vriend” of hij wel echt dit bericht heeft verstuurd. En vul nooit zomaar je persoonlijke gegevens in.

Whatsapp wordt immers ook misbruikt voor andere oplichtingstrucs. Zoals bij die vrouw die een berichtje kreeg van haar dochter dat haar zakgeld op was. Of mama niet even wat geld wou storten. Die deed dat. Alleen wist ze niet dat malafide personen een foto van haar dochter hadden gebruikt en die bij het bericht hadden gezet. De moeder verloor op die manier 1.700 euro.

Boodschappen waarin staat dat je plots wel moet betalen om berichten te versturen, dat je de app moet updaten, dat je emoticons kan installeren, dat er een voicemailbericht voor je is binnengekomen of dat je iets hebt gewonnen, zijn bijna altijd pogingen om je data te bemachtigen of malware te installeren op je toestel.

“In ons land loopt het zo’n vaart nog niet”, zegt beveiligingsexpert Nico Cool. “Maar dat neemt niet weg dat criminelen Whatsapp hebben ontdekt. Niet alleen om zelf met elkaar te communiceren – want die berichten zijn moeilijker te traceren – maar ook omdat veel mensen hun smartphone niet beveiligen. Dus verleggen oplichters hun werkterrein steeds meer naar mobiele apparaten. Ook daar is een antivirusprogramma nuttig. Een antivirusprogramma dat je downloadt via de app store, is betrouwbaar. Het hoeft overigens niet altijd betalend te zijn om te deugen.”

Bron: http://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161010_02511231?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=nieuwsblad&utm_content=
article&utm_campaign=seeding