Ticket

Veel gestelde vragen

  Helpdesk  

Wat zijn de openingsuren van de helpdesk?

De Helpdesk is in weekdagen geopend van 9:00 tot 17.00 uur. Maar van 17:00 tot 21:00 en op zaterdag van 10:00 tot 21:00 is het tarief aan 150%. Zondag en na 21:00 is het tarief aan 200%.

Wat bedoeld men met instant support?

Instant support wilt zeggen dat als je een ticket pakt, dat wij je zo snel mogelijk zullen terugbellen.

   Internet

Wat is ERROR 404?

Wanneer dit op je scherm verschijnt, heb je geprobeerd een pagina te vinden die niet bestaat. Althans niet zoals jij hem hebt ingetypt in de webbrowser. Of – wanneer jij doorklikt – de beheerder van de site een fout heeft gemaakt in het adres.

Het is belangrijk voor je eigen sites om geen 404’s te hebben, omdat dit een negatieve ervaring voor je bezoeker is en soms kan het zelfs invloed hebben op je zoekmachine positie.

Mijn wireless verbinding werkt, maar is niet stabiel. Hoe kan ik dit verbeteren?

U kunt de wifi-verbinding als volgt verbeteren:

  • Gebruik altijd de meest recente drivers voor uw wireless netwerkkaart;
  • Zet eduroam bovenaan (eerste voorkeur) in de lijst van wireless netwerken;
  • Blijf op één plaats zitten en ga niet met uw mobiele apparaat wandelen (dit voorkomt ‘roaming’);
  • Verplaats uw apparaat een paar meter, maak handmatig opnieuw verbinding en bekijk de signaalsterkte en -kwaliteit. Herhaal dit eventueel totdat signaalsterkte en -kwaliteit duidelijk verbeterd zijn. Ga dan eventueel weer terug naar uw oorspronkelijke plaats, vaak blijft de kwaliteit dan gehandhaafd;
  • Verwijder de instellingen van eduroam en configureer eduroam opnieuw;
  • Reboot uw apparaat en maak opnieuw verbinding.

Waarvoor staat WWW?

Dit staat voor World Wide Web. Het worldwide web of wereldwijde web is een systeem van gelinkte hypertext documenten die via het internet beschikbaar worden gesteld. De meeste websites beginnen met www.

Waarvoor staat HTTP?

Dit staat voor Hypertext Transfer Protocol. Het is het netwerkprotocol(verzameling van afspraken) dat de basis vormt van het wereldwijde web.

  Beveiliging 

Wat is een Firewall

Firewall controleert al het netwerkverkeer tussen uw pc en de buitenwereld om u te beschermen tegen ongeautoriseerde communicatie en indringers. Met Firewall kunt u voorkomen dat vertrouwelijke gegevens uw computer verlaten en dat hackers binnendringen.

U kunt ook toepassingsregels instellen om netwerk- en internetcommunicatie voor specifieke softwaretoepassingen te beheren. Firewall past die regels toe wanneer een toepassing probeert verbinding te maken met internet of met een ander netwerk.

Wat is Anti-spam?

Antispam beschermt het Postvak-IN van uw e-mailbeheersoftware tegen spam en andere ongewenste e-mail. Deze functie werkt voor geïnstalleerde e-mailclients op uw pc, zoals Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird.

Wat is Ransomwareschild?

Ransomwareschild voorkomt dat uw persoonlijke foto’s, documenten en bestanden worden gewijzigd, verwijderd of versleuteld als gevolg van ransomwareaanvallen. Met deze functie worden mappen die mogelijk persoonlijke gegevens bevatten automatisch gescand en beveiligd. Daarnaast hebt u de mogelijkheid aan te geven welke mappen u wilt beschermen tegen niet-vertrouwde toepassingen. U kunt ook aangeven welke toepassingen toestemming hebben om de bestanden in uw mappen te wijzigen en welke toepassingen altijd moeten worden geblokkeerd.

Kan ik de gevoeligheid van Anti-spam aanpassen?

Ja. Als u de gevoeligheid van het anti-spamfilter wilt aanpassen, dan ga je naar de instellingen van je e-mail en selecteer je een van de volgende instellingen:

  • Ontspannen: gebruik deze instelling alleen als er te veel legitieme e-mailberichten als spam worden aangemerkt.
  • Streng (standaardinstelling, aanbevolen): laat deze instelling ingeschakeld voor optimale spamfiltering.
  • Geen genade: gebruik deze instelling alleen als er te veel spamberichten in uw Postvak-IN terechtkomen.
Hoe hoger de gevoeligheid, hoe groter de kans op fout-positieve spamdetecties. Hoe lager de gevoeligheid, hoe kleiner de kans op fout-positieve detecties, maar het kan ook de effectiviteit van het anti-spamfilter verminderen.

10 tips voor een veilige smartphone

We nemen hem overal mee naar toe, leggen hem vaak op tafel, installeren allerlei applicaties en dragen eigenlijk ons hele leven in de broekzak. We maken foto’s, filmpjes, sturen berichtjes en meer.

Vaak zitten nergens  werk en privé zo dicht bij elkaar als op je smartphone. Dus voor zowel de organisatie als jezelf is het van groot belang dat je smartphone geen losse achterdeur wordt.

Er zijn nogal wat zaken die je kunnen helpen om je smartphone veilig te houden:

  1. Uiteraard: zorg voor een goede en sterke toegangscode van je telefoon
  2. Alles wat een code kan krijgen: zet het er op! En voor alles een verschillende natuurlijk. Dan gaat het vooral om je smartphone zelf en je sim.
  3. Als je een app wilt installeren kun je  soms de melding krijgen dat deze niet ondersteund wordt door je smartphone. Vraag je dan heel goed af of je het risico wilt lopen.
  4. Wanneer je een app wilt installeren, kijk even goed waar deze  vandaan komt en of dit betrouwbaar is. Je kunt niet alles uitsluiten, maar een check helpt je wel.
  5. Bijna iedere app vraagt iets van je bij installatie. Dat gaat soms heel ver in relatie tot de app zelf. Zoals toegang tot alle bestanden, foto’s en dergelijke. Is de app dat waard? Neem in ieder geval een bewust besluit!
  6. Hoe saai en taai ook, wanneer je gevraagd wordt akkoord te gaan met algemene voorwaarden, lees ze door!  Misschien zijn ze zelfs wel bewust zo saai geschreven, maar je moet weten waar je mee akkoord gaat.
  7. Kijk uit met gebruik maken van openbaar WiFi. Het hoeft niet eens een slecht netwerk te zijn, maar je bent behoorlijk anoniem. Dat geldt dus ook voor mensen die kwaad in de zin hebben.
  8. Dat geldt ook voor sommige WiFi netwerken achter een – gemakkelijk te verkrijgen – code. Al je bestanden kunnen met een klik op straat belanden…
  9. Neem de tijd voor updates! Regelmatig komt een tussentijdse update door een lek of aanval op een netwerk, app of anders. De eigenaren van goede betrouwbare apps reageren vaak snel en adequaat, maar jij moet de update wel even activeren wanneer je de melding krijgt. Wacht hier dus niet mee!
  10. De tiende en misschien wel meest simpele en voor de hand liggende: houd je smartphone altijd bij je. Geef hem niet uit handen en zorg dat niemand hem kan meenemen. Je hele leven zit er in, toch?

   back-up 

Automatische back-up van netwerkbesanden

Vaak bevatten pc’s ontelbare bestanden die in het kader van ons onderwijs en onderzoek onmisbaar zijn. Toch kunnen deze documenten door een technisch probleem of een menselijke fout verloren gaan. Daarom is het uitermate belangrijk dat we regelmatig een back-up nemen van onze bestanden.

Omdat de meeste gebruikers dit wel eens vergeten, voorzien de centrale ICT-diensten in een automatische back-up van alle documenten op de netwerkschijven. Zorg er wel voor dat u zich voor uw persoonlijke bestanden houdt aan de voorgestelde mappenstructuur op de N-schijf (data, doctoraat, artikels, …). Dit vergemakkelijkt het terugvinden van uw documenten wanneer er zich een probleem heeft voorgedaan.

Wat moet je back-uppen?

Wat er ALTIJD in je back-up moet steken zijn de gebruikersdata. Dit zijn de bestanden die door jou of je werknemers aangemaakt zijn en die ‘uniek’ zijn.

Heb je een boekhoudpakket met een aantal specifieke instellingen of parameters ? Back-up dan ook de applicatiedata. Stel er gaat iets mis met jullie server of met je laptop en je moet alles herinstalleren, dan kan de back-up van je applicatiedata helpen deze specifieke instellingen snel terug te zetten. Vraag hiervoor inlichtingen aan de leverancier van je software pakket.

Het besturingssysteem : Het heeft weinig zin alle bestanden van je besturingssysteem te back-uppen. Als er echt iets fout gaat bestaat de kans dat je dit toch ‘vers’ gaat moeten herinstalleren. Je besturingssysteem back-uppen heeft enkel zin als je een volledige “spiegel back-up” doet van je harde schijf.

Hoe vaak moet ik back-uppen?

Hoeveel data (werk) kan je verliezen en wat is hiervan de impact op je bedrijf ? Dit getal gaat de optimale ”frequentie” van je back-ups bepalen. Dus 1 dag back-up per dag is slechts 1 dag verliezen. Hou ook altijd rekening met de doorlooptijd van je back-up. Als het 48 uur duurt voordat je ‘volledige back-up’ klaar is kan je die niet om de 24 uur starten. Kies in dat geval voor een differentiële of incrementele back-up.

  Klant worden

Hoe geraak ik aan een klantnummer?